menu Despre noi Politica Viziune Parteneri Recomandari Servicii Produse Certificari Evolutia financiara a societatii Contact

Managementul deseurilor periculoase si nepericuloase

english

Fiecare cetatean din Romania “produce” zilnic aproape 1 kilogram de deseuri.

Deseurile sunt formate din resturi de la prepararea hranei, recipiente de plastic, ambalaje, ziare, materiale textile, deseuri de gradina, componente metalice, iar, mai nou, chiar aparatura electrocasnica scoasa din uz, autoturisme. Aceste resturi carora li se spune in mod curent “deseuri urbane” sau “deseuri municipale” trebuiesc colectate, transportate, depozitate, neutralizate de maniera in care sa perturbe cat mai putin mediul inconjurator pentru generatia noastra si pentru cele viitoare. Aceasta intreaga activitate poarta numele de management deseuri periculoase si nepericuloase.

Politica de management deseuri devine din ce in ce mai acut o preocupare a cetatenilor si a autoritatilor locale din toate zonele tarii cu cat, aruncarea la intamplare a deseurilor in spatii neamenajate special, pe parcursul multor ani, a condus la un impact periculos asupra mediului inconjurator.

La nivelul comunitatii europene rezulta anual un volum de deseuri de cca. 2.000 de milioane de tone. Peste 40 de milioane de tone din cantitatea totala sunt clasificate ca deseuri toxice.

In ultimii 6 ani, cantitatea de deseuri generate a crescut cu cca. 10% pe an.

Ramurile cele mai mari producatoare de deseuri sunt: agricultura, constructiile, mineritul si aglomerarile urbane. Cantitatile cele mai mari de deseuri provin din agricultura in timp ce deseurile cu cel mai negativ impact asupra mediului sunt cele provenite din industrie.

Activitatea de management deseuri periculoase si nepericuloase reprezinta o succesiune de actiuni de
  • colectare
  • transportare
  • procesare
  • reciclare
  • distrugere a deseurilor.

Un bun sistem de gestionare management deseuri fie periculoase sau nepericuloase incepe cu prevenirea cresterii cantitatii de deseuri. Reciclarea completa sau partiala conduce la diminuarea cantitatii de deseuri care se depoziteaza, precum si la micsorarea cantitatii de materie prima intrata in fabricatie.

Uniunea Europeana are principii ferme pe care se bazeaza diferitele niveluri ale sistemelor de management deseuri:
  • Principiul prevenirii – producerea deseurilor trebuie minimizata si evitata pe cat posibil;
  • Principiul responsabilitatii producerii si al platii poluarii – acela care produce deseurile sau contamineaza mediul inconjurator trebuie sa plateasca costul actiunilor sale;
  • Principiul precautiei – trebuiesc anticipate problemele potentiale;
  • Principiul proximitatii – deseurile trebuiesc depozitate cat se poate de aproape de locul in care au fost produse.
© 2014 Ecoplast Industries Group
site valid XHTML 1.0 | CSS 2.1 valid